Behandelingen:

Een complete grote trimbehandeling bij Trimsalon De grote braaf is inclusief:

 • wassen/föhnen
 • oren schoonmaken en evt. uitplukken
 • nagels knippen
 • parfum

U kunt bij mij terecht voor de volgende behandelingen:

 • Plukken
 • Strippen
 • Knippen
 • Scheren
 • Effileren
 • Ontwollen
 • Kammen/borstelen
 • Wassen/föhnen ( Wash & Go )
 • Ontklitten
  
Afbeelding invoegen
 
 

 Trimtechnieken

Het verzorgen van de vacht van honden heet trimmen. Voor bijna iedere hond is een regelmatig bezoek aan de trimsalon aan te raden. Ook kortharige honden kunnen verschrikkelijk verharen! En wat te denken aan de kruisingen met de meest vreemde vachtstructuren! De verschillende soorten vachten vragen allemaal een andere trimtechniek. Afhankelijk daarvan wordt de juiste techniek toegepast. Rashonden worden getrimd volgens rasstandaard. Rasloze honden worden getrimd naar de wensen van de eigenaar voor zover de vachtstructuur het toelaat. Bij ons krijgt uw huisdier een complete behandeling die past bij zijn vacht en/of  uw wensen. Afhankelijk van het type vacht houdt trimmen in:

 
 

Plukken: 

Honden met een ruwharige vacht worden  geplukt of gestript. Dit is het verwijderen van "dood" haar door het met wortel en al uit de huid te trekken.

Dit kan alleen als de vacht "plukrijp" is, dus wanneer het dode haar vrij makkelijk los laat en pijnloos te verwijderen is.
Voor een plukbeurt in de trimsalon wordt de hond eerst goed uitgeborsteld, dan geplukt, voetjes en eventueel het hoofd bijgeknipt, de haren worden uit de oortjes gehaald en nageltjes worden geknipt. 
Een hond die geplukt wordt, wordt na het plukken niet gewassen (tenzij het baasje dit graag wil en dan wordt er een speciale shampoo gebruikt voor het plukken).De haarzakjes staan open na de plukbeurt. Als je de hond dan wast, was je het vuil van de vacht in de haarzakjes. Deze haarzakjes kunnen dan gaan ontsteken wat veel jeuk en irritaties veroorzaakt. Was de hond een paar dagen na de plukbeurt. De huid is dan weer helemaal gesloten. U kunt de hond zelf wassen, of dit bij mij in de trimsalon laten doen (Deze wasbeurt is dan uiteraard kostenloos).

Scheren:

De vacht wordt met de tondeuse ingekort. Door het gebruik van verschillende scheerkoppen kan de gewenste haarlengte worden gerealiseerd.

 Afbeelding invoegen

 Afbeelding invoegen

 Knippen

Het met de schaar inkorten van de vacht. Deze techniek wordt toegepast bij de kniprassen zoals de Bichon Frisee, de Labradoodle en de Poedel.

  Afbeelding invoegen

 

 


Effileren

Dit is het uitdunnen van de vacht met de effileerschaar. Dit wordt toegepast bij zeer dichte vachten om het haar uit te dunnen en om de vacht vlakker te maken. Scherp geknipte lijnen kunnen met de effileertechniek worden verzacht om het haar zo natuurlijk mogelijk te laten vallen. Voorbeelden zijn o.a.; de Cavalier King Charles Spaniël, de Golden Retriever, de Engelse Cocker Spaniël en Labradoodle (fleeche vacht).

 

Ontwollen:

In de ruiperiodes (het voor- en najaar) wordt de oude loslatende ondervacht verwijderd. De wollige ondervacht wordt door middel van heel goed kammen en/of borstelen weggehaald. Het gereedschap wat gebruikt wordt is bijvoorbeeld;  kam, borstel, herdersharkje en dergelijke. Als een hond met een ontwolvacht niet regelmatig gekamd wordt, krijg je een te dichte vervilte vacht, met soms oververhitting (in de zomer) en huidproblemen tot gevolg. Honden met deze vachten komen 2 tot 4 keer per jaar in de trimsalon. Een hond die komt voor ontwollen, wordt eerst helemaal gekamd en geborsteld, daarna gewassen en met een krachtige waterblazer uitgeblazen om nog meer losse wol te verwijderen, geföhnd, voetjes bijgeknipt, nageltjes geknipt, en de oren schoon gemaakt. 

Voorbeelden zijn o.a.; de Berner Sennen, de Hovawart en de New Foundlander.

 

 Kortharige honden:

Men denkt dat deze honden niet naar een trimsalon hoeven.  Maar ze kunnen wel vreselijk verharen. De methode die wij toepassen gaat als volgt; de hond gaat in bad. De shampoo wordt in gemasseerd en laat het intrekken zodat het haar goed loskomt (dode haren zijn poreus en nemen veel vocht op zodat ze zwaar worden). Daarna grondig uitspoelen en inmasseren met crèmespoeling. Hierna wordt de hond droog geblazen met een waterblazer en geföhnd. Dan nog even nakammen/borstelen en het meeste losse haar is eruit. Uw hond kan daarna nog wel haar verliezen, maar is door deze behandeling eerder door de verhaarperiode heen. Tot twee weken na de behandeling de hond niet borstelen, anders blijven de haarzakjes gestimuleerd en blijft hij verharen.
Eventueel deze behandeling na een maand herhalen.
Zeer geschikt voor Labradors, Beagles en Jack Russels korthaar en andere kortharige honden.

 

Hoe vaak moet uw hond gemiddeld naar de trimsalon?

Dit is heel verschillend en afhankelijk van de vacht. Hieronder een richtlijn.


Poedelvachten 6-8 maal per jaar Ruwharige vachten 2- 4 maal per jaar Spanielvachten 4 - 6 maal per jaar Doodlevachten 6 - 8 maal per jaar

 

   
Afbeelding invoegen
 
  

   
 
 
 
 
  
 
 
  
 
  Afbeelding invoegen
  
 
  Afbeelding invoegen
 

 Afbeelding invoegen
  
 Afbeelding invoegen
   Afbeelding invoegen
 

Kammen/borstelen een must voor de eigenaar!

Kammen en borstelen houdt in dat je door middel van de juiste kammen en borstels de vacht van uw hond verzorgd en ontklit. 
Dit lijkt heel eenvoudig, maar is vaak een groot probleem, doordat het borstelen en kammen te oppervlakkig is gebeurt, of niet geborsteld is thuis. 
Op het oog ziet de hond er goed uit, maar in de onderlaag van de vacht kunnen al snel verviltingen plaats hebben gevonden. Vilt kun je niet borstelen, omdat dit pijn doet bij uw hond! Het is dus ook noodzaak dat u zelf de hond regelmatig een goede borstelbeurt geeft, het hoort bij de verzorging van uw hond!
Bij ons in de trimsalon neemt borstelen heel veel tijd in beslag aangezien je echt alle plekken laag voor laag moet hebben behandeld om te kunnen ontklitten in een paar uur tijd. De hond raakt daardoor in de stress bij teveel klit of vilt.
Wij zijn dus soms ook genoodzaakt om vilt weg te scheren.
Onderschat dit dus niet, ook niet voor uw hond. Begin van jongs af aan (dus als kleine pup van 10-13 weken) de hond al te laten wennen aan het borstelen en kammen van de vacht. Het aanleren van het kammen en borstelen doe je stapsgewijs. Zet de hond bijvoorbeeld op een tafel met een niet gladde ondergrond en kam en aai hem. Beloon hem dan voor goed gedrag.
Begin met korte momenten en maak deze steeds langer in de loop van de tijd.
De hond accepteert dan dat zijn vacht behandeld wordt en voelt het niet als bedreigend.  Door dagelijkse verzorging wennen ze sneller om bij een trimsalon behandeld te worden. Een hond die nooit geborsteld of gekamd wordt heeft eerder de neiging om te gaan bijten bij een trimsalon. Dit komt omdat het allemaal nieuw is voor de hond.  
Wacht niet te lang met het beginnen met borstelen omdat dit hoort bij de socialisatie periode van de pup. Het ontstaan van klitten wordt hierdoor voorkomen zodat de pup hier geen slechte ervaring mee krijgt in de trimsalon en het niet meer leuk vindt om bij ons te komen. 
Vaak gaan puppy's je als eigenaar uitproberen. Wanneer je ze gaat kammen willen ze weg, piepen hard of bijten in handen. Stop dan niet meteen met borstelen en kammen. Doe je dit wel, dan zal de pup zich steeds meer verzetten, omdat hij geleerd heeft dat wanneer hij zich verzet of bijt de eigenaar stopt met borstelen en kammen. Hij krijgt dan zijn zin. Als trimsalon willen wij graag dat de trimsessie voor uw hond fijn en goed verloopt dus blijf zelf ook goed werken aan de vachtverzorging van uw hond.

Wassen/föhnen

Honden die bij mij komen worden bij een complete behandeling altijd  2 x gewassen met een shampoo passend bij het type vacht, en aansluitende een wasbeurt met conditioner. Hierna wordt de vacht gedroogd door middel van een waterblazer en vervolgens met een föhn. Voor alleen de wasbeurt (Wash & Go) dient de hond klitvrij te zijn. Een tussentijdse wasbeurt is dus uiteraard ook mogelijk. 

Ontklitten/ontvilten

Het verwijderen van klitten uit de vacht, d.m.v. borstelen en kammen. In sommige situaties, als er sprake is van vilt en waarin het welzijn van uw hond voorop staat, zijn wij genoodzaakt uw hond te scheren. Vilt kun je niet uitborstelen, dat doet uw hond teveel pijn. Tevens is het ontklitten zeer arbeidsintensief en erg belastend voor uw hond. Er worden hiervoor extra kosten in rekening gebracht.